woningmarkt en vergrijzing Ureterp, 04-05-2015

De Nederlandse woningmarkt groeit de komende tien jaar steeds verder uit elkaar. Door de vergrijzing blijven de huizenprijzen en het aantal verkochte woningen in de uithoeken van het land achter bij de Randstad.
Dat concludeert ING in een rapport over de Nederlandse woningmarkt. De huizenprijzen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en de regio's daar omheen stijgen het sterkst, terwijl de prijzen in de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland steeds meer onder druk komen te staan van vergrijzing. In de provincie Groningen geldt dit met name voor het gebied buiten Groningen-stad.

"De woningprijs gaat omhoog als het aantal huishoudens in een regio groeit, vergrijzing heeft daarom een nadelig effect op de woningwaarde", legt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, uit.
DYNAMIEK
"Jongeren zorgen voor dynamiek op de woningmarkt, zij verhuizen vaker en brengen inkomensontwikkeling mee. Waar het aantal huishoudens het snelst toeneemt en de koopkracht het hoogst is, stijgen de prijzen het hardst", aldus Blom.

De gemiddelde huizenprijzen in Nederland stijgen volgens een door ING eerder gepubliceerd rapport het komend decennium 2 procent per jaar.
bron: nu.nl

Vervolg nieuwsberichtBron: Nu.nl

Lees meer...

Investeren in vastgoedstyling Ureterp, 19-11-2014

Investeren in vastgoedstyling

GESCHREVEN DOOR PAULA BULLARD MAANDAG
Vroeger was de uiteindelijke prijs waarvoor een woning werd verkocht vooral afhankelijk van de conjunctuur op de woningmarkt en dus lastig te beïnvloeden. Gelukkig zijn die tijden veranderd! De combinatie van de juiste makelaar, prijsbepaling en presentatie kunnen de kans op een geslaagde verkoop aanzienlijk vergroten. Met de juiste investering én prijsstrategie is de vraagprijs tegenwoordig wel degelijk beïnvloedbaar.
In de Verenigde Staten wordt ‘home staging’ al jarenlang ingezet als professionele marketingtool bij de verkoop van woningen. Ik kom zelf uit North Carolina en volg de ontwikkelingen van mijn vak op de voet. De afgelopen tijd zag ik steeds vaker berichten uit de VS voorbij komen van woningen die (ruim) boven de vraagprijs zijn verkocht. Zo las ik een artikel over een gestylde woning in Pasedena die 25% boven de vraagprijs was verkocht. De huiseigenaren hadden het advies van de professionele vastgoedstylist volledig opgevolgd. Ze hadden geschilderd, het behang en raamdecoratie verwijderd en de vloeren opgefrist. Minder dan twee weken later en 20+ biedingen verder verkochten ze hun woning $300.000 boven de vraagprijs.

Niet veel later las ik een ander succesverhaal van een gestyled appartement dat 12% boven de vraagprijs was verkocht. Na styling ontving de makelaar 9 biedingen waarvan maar liefst 7 boven de vraagprijs.

Afgelopen maand zag ik een Facebook bericht van een collega-stylist uit Los Angeles. Een door haar gestylde woning in San Gabriel was verkocht voor 13% boven de vraagprijs. Dat kwam netto neer op $77.000.

Is dit een Amerikaanse trend? Een ver van ons bed show? Volgens mij niet. Het afgelopen decennium is vastgoedstyling ook in Nederland als marketingtool ingezet. Ik durf te zeggen dat Nederland tot de top 3 van trendzetters op het gebied vastgoedmarketing en -styling behoort. Een vergelijkbaar Nederlands succesverhaal kon dus ook niet lang uitblijven. Vorige week vertelde een van de makelaars waar ik mee samenwerk dat ze een ‘luxeprobleem’ had met een door mij gestylde benedenwoning. Ze had namelijk in een mum van tijd twee serieuze bieders! De eerste kijker bood meteen de vraagprijs. Niet veel later kwam er nog een kijker die, toen hij hoorde dat iemand anders de vraagprijs had geboden, zei: ‘Dan bied ik meer!’ Uiteindelijk is deze woning voor meer verkocht dan de royalere hoekwoning van hetzelfde type in dezelfde straat.

Natuurlijk behaalt niet elke woningverkoper gegarandeerd hetzelfde resultaat. De woningverkopers uit de genoemde voorbeelden behaalden dit succes omdat ze alle instructies van de vastgoedstylist volledig opvolgden. Daarnaast namen ze een excellente makelaar in de arm die de markt goed kent en precies weet welke prijsstrategie het beste is. In deze gevallen bleken de kosten van de styling een goede investering die de verkopers royaal terugverdienden door de boven de vraagprijs geboden verkoopprijs.

Paula Bullard, gecertificeerd vastgoedstylist bij Spot On Vastgoedstyling

Vervolg nwsb     Bron: Vastgoed

Lees meer...

Tijdelijke verhuur goed alternatief voor (niet)verkopen Ureterp, 17-08-2012

Steeds meer huiseigenaren zien zich gedwongen hun woning tijdelijk te verhuren omdat het niet lukt deze te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoed Magazine. Voor het onderzoek is bij een aantal grote en middelgrote gemeenten navraag gedaan naar het aantal aanvragen voor een vergunning voor tijdelijk verhuur onder de Leegstandwet. Dit aantal is sinds 2008 verviervoudigd.
In het kader van de Leegstandswet kan een gemeente onder bepaalde voorwaarden toestemming geven voor een huurcontract van maximaal twee jaar. Het grote voordeel van een Leegstandswet-contract is voor een verhuurder dat een huurder zich niet kan beroepen op huurbescherming. Ook voor de hypotheekverstrekker is dat belangrijk om met verhuur akkoord te gaan. De bank wil immers geen permanente verhuur omdat daardoor de waarde van het onderpand enorm daalt.

TREND ZET DOOR Uit de cijfers blijkt dat in de onderzochte gemeenten die beschikken over cijfers het aantal aanvragen in 2011 meer dan verdubbeld is ten opzichte van 2010. Ook in 2010 was al sprake van een sterke toename vergeleken met het jaar daarvoor. In sommige gevallen is het aantal aanvragen in twee jaar tijd verviervoudigd. Voor 2012 lijkt deze trend zich voort te zetten: in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn aanzienlijk meer aanvragen ingediend dan in een vergelijkbare periode in 2011. In sommige gevallen nadert het aantal voor de eerste vijf maanden van 2012 al het totaal van vorig jaar. Een aantal gemeenten kan geen exacte cijfers noemen, maar kan het patroon wel bevestigen:“Enige jaren geleden kwam een handjevol aanvragen per jaar binnen, vooral van corporaties. Het afgelopen jaar is het aantal explosief toegenomen, vooral van particulieren, tot soms wel 50 per week”, aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Ook in Den Haag is het aantal aanvragen in 2011 het dubbele van 2010 en benadert het aantal tot en met mei 2012 het totaal van 2011, vertelt een woordvoerder.‘CIJFERS VERKLAARBAAR’ Rogier Spoel van branchevereniging VBO Makelaar is niet verrast. Hij vindt de cijfers verklaarbaar, aangezien er de afgelopen tijd veel aandacht voor dit onderwerp is geweest en consumenten zich bewuster zijn geworden van de mogelijkheden. “Het is een praktische oplossing voor een slepend probleem. Ik denk dat consumenten realistisch zijn en voorbereid op een voorlopig slecht blijvende markt. Vanaf 2010 is de woningmarkt snel slechter geworden. Eerst dachten veel mensen misschien dat ze het wel even uit konden zingen, maar nu het maar niet beter lijkt te worden, moeten ze toch iets.” Volgens Spoel zullen velen het bij wijze van achtervang doen, voor het geval dat een makelaar komt met het bericht dat hij geen koper heeft, maar wel iemand die het huis tijdelijk wil huren. “Dan kan de vergunning er maar beter vast zijn.” Spoel vindt de trend veelzeggend over het vertrouwen van de consument in de markt, maar vindt het ook een goed teken dat de consument goed voorgelicht is.
Bron: Vastgoed

Lees meer...